preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Kozarca Lipovljani

Login

Erasmus+

 

Himna naše škole

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Upis u prvi razred

Upis u srednju školu

 

Knjižnica

  „Školska knjižnica mjesto je na kojemu spavaju knjige

   –   probudimo ih! Čitam, dakle - rastem!"

Školska knjižnica naše škole smještena je na drugom katu i čini učenički i učiteljski fond s referentnom zbirkom, zbirkom igrokaza, zbirkom multimedijalne građe, zavičajnom i zaštićenom  zbirkom.

  • Knjižnica također nudi i neknjižnu građu: časopise, video i audio kasete, didaktičke igre, DVD-e...
  • Od časopisa u knjižnici možete pronaći nove brojeve časopisa Hrvatske šume, Olimp, Hrvatska vodoprivreda, Matka i Pramen te stara godišta časopisa Zrno, UNAterra, Unikat, Napredak, Dijete, škola, obitelj, Meridijani, Povijest u nastavi, Lađa i našega školskog časopisa Bravo!5.
  • U prostoriji od 117,84 m2 događaju se različite aktivnosti, od same posudbe knjižne građe do rada grupa slobodnih aktivnosti, Mladih knjižničara, različitih igraonica i radionica…

Posjetite nas jer možete posuđivati, čitati časopise, istraživati po rječnicima,enciklopedijama i leksikonima, razgledati mjesečne izložbe, družiti se, igrati, sudjelovati na različitim radionicama, pisati referate ili domaće zadaće, sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima školske knjižnice Mladim knjižničarima!

  Radno vrijeme knjižnice je

 svakim danom od 8:00 do 14:00. sati.

 Knjižničarka

Melanija Milović

 
Vijesti iz knjižnice
Popis lektire za školsku godinu 2017./2018.
IVAN MARENIĆ / datum: 20. 9. 2017. 11:42

Popise lektire za sve razrede možeš preuzeti ako otvoriš ovaj prilog. 


[OPŠIRNIJE]Projekt: Emil i detektivi
IVAN MARENIĆ / datum: 16. 6. 2017. 13:08

Projekt Emil i detektivi osmisli su školski knjižničar i učiteljica Ksenija Dokmanić kako bi približili lektiru i čitanje učenicima četvrtoga razreda. Projekt se provodio više mjeseci (travanj - lipanj) u raznim prostorima škole od šklske knjižnice, učionice, hola pa do školskog vrta. U nekoliko koraka ovo se lektirno književno djelo približilo učenicima. Kroz kviz, igru asocijacija i izradu umne mape saznali su sve o piscu Erichu Kastneru, a kroz različite igre i potrage za čija su rješenja morali pročitati knjigu pokazal su svoje poznavanje njenoga sadržaja. Na kraju su pogledali i jednu odekranzacija ovoga poznatogdječjer romana. 


[OPŠIRNIJE]Posjet književnice Sanje Lovrenčić
IVAN MARENIĆ / datum: 23. 5. 2017. 11:39

U utorak, 23. svibnja, našu je školu posjetila nagrađivana hrvatska književnica Sanja Lovrenčić. Ona je poznata hrvatska spisateljica za djecu i odrasle, prevoditeljica i autorica mnogih radio-dramskih tekstova koji se izvode na Hrvatskom radiju. Dosada je  za svoja književna djela primila nagrade Kiklop, Ksaver Šandor Gjalski, Grigor Vitez i književnu nagradu Steiermaerkische Sparkasse. Susretu su nazočili učenici 1. – 4. razreda naše matične škole, a književnica ih je zabavljala svojim zanimljivim pričama te prepričavanjem i čitanjem ulomaka iz svojih djela. Učenici su slušali priče o pticama, a zatim i priču o Nevidljivom poštaru iz lektirnoga djela Esperel – grad malih čuda. Za kraj književnica ih je počastila pričom o kravi koja je poželjela preskočiti mjesec. Učenici su se lijepo zabavili, a na kraju su od književnice zatražili autograme. Posjet književnice našoj školi organizirala je Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani u suradnji sa školskim knjižničarom.


[OPŠIRNIJE]Radionica "Prvi hrvatski go tjedan"
IVAN MARENIĆ / datum: 11. 5. 2017. 11:14

Kao jedan od nositelja projekta „Go – igra koja nas uči razmišljati“ naša škola je ugostila svoje partnere na radionici „Prvi hrvatski go tjedan“ održanoj 11.svibnja u školskoj knjižnici. Radionica se sastojala od zanimljivoga predavanja gospodina Catalina Taranua u kojem je objasnio osnovna pravila igre, ali i neke od čari njena igranja te upoznao naše zainteresirane učenike s najčešćim potezima i načinima kako zavarati protivnika. Učenici su imali mnogobrojna pitanja na koja je on rado odgovorio.


[OPŠIRNIJE]Večer knjige i knjižnice 2017.
IVAN MARENIĆ / datum: 3. 5. 2017. 11:19

U utorak 2. svibnja u popodnevnim satima obilježili smo Večer knjige i knjižnice u našoj školskoj knjižnici. Kako se ove godine, zbog proljetnih praznika, nismo mogli pridružiti ostalim ustanovama u obilježavanju Noći knjige, svoju smo svečanost pripremili nešto kasnije. Naš je program bio je obilježen obljetnicama važnima za svjetsku i hrvatsku književnost: 350 obljetnica rođenja Jonathana Swifta, 300 obljetnica smrti Jane Austen, 530 obljetnica rođenja Petra Hektorovića, 450 obljetnica smrti Marina Držića i 400 obljetnica smrti Fausta Vrančića. Naši učenici zabavili su nas skečom Ponos i predrasude, te monologom Guliverovo putovanje, a zatim sudjelovali u radionici Pjesnički safari. Na kraju večeri putopisac Damir Vujnovac predstavio nam je svoj putopis Djeca Sahare. 


[OPŠIRNIJE]Promocija knjige ukrajinskog pisca Jurija Lisenka "Ide svašta"
IVAN MARENIĆ / datum: 17. 3. 2017. 11:07

16. ožujka ukrajinski pisac Jurij Lisenko u školskoj knjižnici predstavio je svoju knjigu poezije za djecu „Ide svašta“. Gospodin Lisenko dugo je godina živio i radio u Hrvatskoj te je njegova knjiga napisana na hrvatskom jeziku, a ilustrirala u je njegova kći Darija. Učenici su mogli uživati u stihovima koje je pisac čitao i u njegovim anegdotama. 


[OPŠIRNIJE]Radionica Glagoljica
IVAN MARENIĆ / datum: 10. 3. 2017. 11:00

U povodu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika 10. ožujka u školskoj knjižnici održana je radionica za učenike šestih pod nazivom Glagoljica. Učenici su se mogli upoznati s hrvatskih pismima i najstarijim spomenicima hrvatske pismenosti. Glagoljica među hrvatskim pismima ima posebno mjesto jer je kao pismo bila najraširenija baš na području Hrvatske te je uistinu Hrvatsko pismo. Nakon prezentacije učenici su se okušali u pisanju svoga imena glagoljičkim slovima od kojih su prvo slovo ukrašavali kao inicijal, a njihovi su radovi izloženi na panou u školskoj knjižnici.


[OPŠIRNIJE]Ljubavni sandučić
IVAN MARENIĆ / datum: 14. 2. 2017. 10:53

Stiže nam dan zaljubljenih, a s njima i ljubavni sandučić u školsku knjižnici. U ljubavni sandučić učenici su ubacivali svoje ljubavne poruke i čestitke puna dva tjedna. Stigao je dan da se sandučić otvori i knjižničar rasporedi pisamca koja će podijeliti naši Ljubavni poštari. Svima vam sretno Valentinovo!


[OPŠIRNIJE]Božićne radionice
IVAN MARENIĆ / datum: 20. 12. 2016. 10:45

I ove školske godine svi zainteresirani učenici mogli su sudjelovati u Božićnim radionicama koje su se održavale u školskoj knjižnici 12. – 19. prosinca. Učenici su mogli izrađivati božićne čestitke, ukrase za bor, pogledati crtani ili igrani film božićne tematike te osmisliti božićne stihove. Radionice su trajale cijeli tjedan, svakoga dana 5. i 6. školski sati oni koji su ih posjetili lijepo su se zabavili. 


[OPŠIRNIJE]Radionica Nikolina čizmica
IVAN MARENIĆ / datum: 7. 12. 2016. 10:24

Učenici prvih razreda obilježili su blagdan Svetoga Nikole veselim radionicama u školskoj knjižnici 6. i 7.prosinca. Na početku radionice podijelili su se u skupine i čuli za probleme koji ove godine muče svetoga Nikolu, kroz slagalicu pomoli su mu da se što prije obuče, a zatim i da odabere svoju odjeću. Radionicu smo završili bojanjem svoje čizmice u koju će nam sveti Nikola donijeti poklon.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2016.
IVAN MARENIĆ / datum: 9. 11. 2016. 10:18

I ove smo godine u školskoj knjižnici obilježili Mjesec hrvatske knjige kroz kvizove i radionice. Nakon druženja na literarnoj večeri 28. listopada, događanja u školskoj knjižnici su se nastavila.

Učenici sedmih razreda, pod satom razrednika, 3., 4. i 9. studenog sudjelovali su u literarno kreativnom kvizu „Ah, ta lektira nikada nam ne da mira!“ u kojem su provjerili koliko su pažljivo čitali lektiru u 6.-om razredu.

Učenici 3. i 4. razreda 4. i 7. studenog sudjelovali su literarno-kreativnom kvizu i radionici „Čitam i mislima ne skitam“ u kojem su pažljivo slušali pjesmice Luke Paljetka i Zvonimira Baloga, a zatim se i sami okušali u pisanju pjesme.

Dok su učenici 1.-ih i 2.-ih razreda 8. studenog sudjelovali u izražajnim i likovno-kreativnim radionicama „Pričopričaonica“ koju smo povezali s njihovim satima lektire te su poslušali priče koje im je pričao knjižničar, nakon čega su crtali likove iz njih, a na kraju se i sami okušali u pričanju.


[OPŠIRNIJE]Literarna večer u školskoj knjižnici
IVAN MARENIĆ / datum: 28. 10. 2016. 10:05

U petak 28. listopada s početkom u 16,00 sati u školskoj knjižnici održali smo Literarnu večer. Tom smo prigodom obilježili još jedan Mjesec hrvatske knjige i još jednom se prisjetili kako je ove godine 110. obljetnica smrti pisca Josipa Kozarca u čiju je čast i naša škola dobila ime. Večer su obilježili učenici svojim dramskim nastupima i čitanjem svojih literarnih radova, a završili smo je zanimljivim kvizom.


[OPŠIRNIJE]Posjet područnih škola školskoj knjižnici i predstava Reciklirana priča
IVAN MARENIĆ / datum: 10. 10. 2016. 10:02

U ponedjeljak 10. listopada učenici naših područnih škola zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima posjetili su matičnu školu. Učenici prvih razreda upoznali su se s prostorom i sadržajima školske knjižnice, a za učenike ostalih razreda u školskoj su knjižnici organizirane edukativne i filmske radionice. Nakon toga svi učenici 1.-4. razred područnih i matične škole zaputili su se u Društveni dom gdje su zajedno pogledali predstavu „Reciklirana priča“. Tu predstavu poklonilo nam je zagrebačko kazalište Svarog, a cilj joj je bio poučiti nas o recikliranju staklenih boca. Učenici su uživali u interaktivnoj predstavi, a najsretniji među njima primili su i lijepe nagrade.


[OPŠIRNIJE]Posjet prvašića školskoj knjižnici
IVAN MARENIĆ / datum: 20. 9. 2016. 09:51

Naši prvašići i ove su godine po prvi put posjetili školsku knjižnicu kako bi se upoznali s njenim prostorom i sadržajima. 20. rujna prvašići su razgledali prostor knjižnice, prolistali slikovnice i prošetali se između polica s knjigama. Poslušali su knjižničareva objašnjenja gdje je smještena koja knjiga, kako se knjige posuđuju i gdje će, kada nauče čitati, moći pronaći svoju prvu lektiru.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju